Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελλάδα, η χώρα μας


Η Ελλάδα είναι χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βρίσκεται στο νότιο μέρος της Βαλκανικής χερσονήσου και αποτελείται από το νοτιότερο τμήμα της και από τα πολυάριθμα νησιά που το περιβάλλουν.

Έχει διαστάσεις από Ανατολή προς Δύση 992 χλμ. και από Βορρά προς Νότο 792 χλμ. Το βορειότερο σημείο της Ελλάδας βρίσκεται στη Θράκη, στο χωριό Ορμένιον του Έβρου. Το νοτιότερο σημείο βρίσκεται στο νησί Γαύδο, νοτιότερα της Κρήτης. Το ανατολικότερο σημείο βρίσκεται στη νησίδα Στρογγυλή, νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, ενώ το δυτικότερο στο νησί Οθωνοί, βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Το υψηλότερο σημείο του ελλαδικού χώρου είναι η κορυφή της Μύτικας, στο όρος Όλυμπος της Θεσσαλίας (2.917μ.) και το βαθύτερο σημείο βρίσκεται στο φρέαρ των Οινουσσών (4.850μ.) στο Ιόνιο πέλαγος. Η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας (1840τ.χλμ.) Ο μεγαλύτερος ποταμός είναι ο Αλιάκμονας (297χλμ.) και η μεγαλύτερη λίμνη η Τριχωνίδα (96,5τ.χλμ.) Τέλος, το μεγαλύτερο νησί είναι η Κρήτη και το μεγαλύτερο λιμάνι είναι του Πειραιά.

Το όνομα της Ελλάδας συναντάται αρχικά στα ομηρικά έπη, όπου αναφέρεται και ο όρος Πανέλληνες, που περιγράφει το σύνολο των Ελλήνων. Η λέξη Γραικός, που είναι τόσο παλαιά όσο και η ποίηση του Ησίοδου και από την οποία προήλθε η σύγχρονη διεθνής ονομασία των Ελλήνων και της Ελλάδας (Greece, Greeks), είναι ταυτόσημη με το Έλλην. Παρόλο που με το πέρασμα των αιώνων το όνομα Έλληνας καθιερώθηκε, το όνομα Γραικός δεν εγκαταλείφθηκε τελείως – δεν ξεχνάμε τα λόγια του Αθανάσιου Διάκου: «Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω».

Το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο της Ελλάδας – ίσως και ολόκληρου του κόσμου – είναι ο Παρθενώνας, που βρίσκεται στην Ακρόπολη των Αθηνών. Ανοικοδομήθηκε μεταξύ του 447π.Χ. και του 438π.Χ. Ήταν ναός προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη με την εποπτεία του Φειδία.

Οι σημαντικότερες εθνικές επέτειοι των Ελλήνων είναι η επέτειος της εθνικής ανεξαρτησίας, που γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου κάθε έτους σε ανάμνηση της ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας από τον επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό, και η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, σε ανάμνηση του ηρωικού «Όχι» που ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατόπιν σύσσωμο το Ελληνικό έθνος απάντησε στην απαίτηση της Ιταλίας να παραδοθεί η Ελλάδα στις δυνάμεις του Άξονα, σημαίνοντας την έναρξη της Εθνικής Αντίστασης.

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Βιβλιογραφία:
1. Κ.Ρωμαίος, Έλλάς, Λαογραφία-Γεωγραφία, Εκδ.Γιοβάνη
2. Γ.Δ. Παπαϊωάννου, Νέος Θησαυρός Γνώσεων, Εκδ.Δωρικός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασιλικός και λαογραφία

Φυτό της οικογένειας των χειλανθών, πολυετές, με φύλλα και άνθη εξαιρετικά εύοσμα, ο «ώκιμος ο βασιλικός» είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό φυτό, αγαπητό στις νοικοκυρές, που φροντίζουν να έχουν τουλάχιστον μια γλάστρα του στον κήπο ή το παράθυρό τους. Πλατύφυλλος, σγουρός ή σαραντάφυλλος θεωρείται από το λαό το σύμβολο του έρωτα και της αιώνιας αγάπης, μα και θυμητικό υποσχέσεων και όρκων που δόθηκαν: «Βασιλικέ μου της βραγιάς και κρίνε μου του δάσους άχου, εγώ, πουλάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω. Στο παραθύρι που ‘σαι εσύ βασιλικός δεν πρέπει γιατ’ είσαι συ ο βασιλικός κι οπ’ έχει μάτια ας βλέπει. Βασιλικό και ρόζμαρι κι ανθό του γλυκανίσου ο έρωτας τα μάζεψε κι έκαμε το κορμί σου.» Ο βασιλικός έχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και χάρη στην συμμετοχή του στη χριστιανική εκκλησιαστική λατρεία. Βασιλικό βυθίζει ο ιερέας στον αγιασμό για να ραντίσει τους πιστούς, σε κλωνάρια βασιλικού τοποθετείται και ο σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Σταυρού, αφού το αρω

Πλάτανος και λαογραφία

Ο πλάτανος είναι ο βασιλιάς του ελληνικού φυτικού βασιλείου. Είναι δέντρο φυλλοβόλο, μακρόβιο, υγρόφιλο και με μεγάλη ανάπτυξη, τόσο σε ύψος (μέχρι 70 μέτρα) όσο και σε περίμετρο κορμού (μέχρι 12 μέτρα). Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Πλάτανος ήταν αδελφή δύο πελώριων γιγάντων, των Αλωάδων, και κόρη του Ποσειδώνα. Αγαπούσε πολύ τους αδελφούς της και όταν εκείνοι πέθαναν,  από τη θλίψη της, μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Αναφορές στον πλάτανο έχουμε ήδη από την ομηρική εποχή, με την Ωραία Ελένη να αναπαύεται στη σκιά ενός πλάτανου, το Μενέλαο να φυτεύει την Μενελαΐδα πλάτανο στις Καρυές και τον Αγαμέμνονα να θυσιάζει κάτω από τον πλάτανο της Αυλίδας. Ιστορικός είναι και ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Κω, που πίστευαν ότι διατηρούνταν από την εποχή που ο Ιπποκράτης δίδασκε την Ιατρική στο Ασκληπιείο. Στην Τουρκοκρατία πολλοί πλάτανοι της χώρας έγιναν γνωστοί από τη χρήση τους από τους Τούρκους για τον απαγχονισμό των Ελλήνων αγωνιστών, όπως ο πλάτανος του Αλή Πασά στα Γιάννενα,

Τα πιο... ανοιξιάτικα Χριστούγεννα!

Ήταν μία ΥΠΕΡΟΧΗ ημέρα!  Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Βριλησσίων τα είχε όλα: παιδικά εργαστήρια, φαγητό και ζεστό κρασί, παιχνίδι, χορό, Άγιο Βασίλη, μικρούς πιανίστες με μεγάλο ταλέντο, λαχειοφόρο αγορά, χριστουγεννιάτικο bazaar, έναν καταπληκτικό ήλιο, χαρά και πολλά χαμόγελα.  Ο ανοιξιάτικος καιρός μας έκανε το χατήρι. Όλα κύλησαν καλά και η συμμετοχή παιδιών και γονέων ήταν μεγάλη.  Το προαύλιο του σχολείου γέμισε τραπέζια φαγητού, Dj Set (ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξανδρο Χέντον), facepainting με την ευγενική χορηγία της Oriflame , χορευτές με την καθοδήγηση χορεύτριας από το Planet , ρεσιτάλ πιάνου από τον Χρήστο Γαλίτη και τους μαθητές του και κάλαντα από τους μαθητές του σχολείου.  Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων κάναμε τις αγορές μας από το Χριστουγεννιάτικο Bazaar.  Στον 1ο όροφο του σχολείου οι αίθουσες γέμισαν δραστηριότητες και εργαστήρια: - Αγώνες σκάκι με την καθοδήγηση του Στάθη Γαζή - Ρομπο