Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαγικά Χριστούγεννα για όλους!

Τα μαγικά Χριστούγεννα είναι κάτι που όλοι από παιδιά ονειρευόμαστε. Γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε από νωρίς για τις γιορτές, γι’ αυτό αγοράζουμε ό,τι πιο εκλεκτό επιτρέπει η τσέπη μας, γι’ αυτό στολίζουμε το σπίτι και τα μπαλκόνια μας, γι’ αυτό φροντίζουμε να υπάρχουν πάντα δώρα κάτω από το δέντρο μας.

Η μαγεία των Χριστουγέννων, όμως, δεν έρχεται από αυτά που παίρνει κανείς, αλλά από αυτά που προσφέρει. Με απλά πράγματα, ενδείξεις αγάπης σε συγγενείς και φίλους, γνωστούς και μη, που σχεδόν όλοι μπορούμε να κάνουμε, θα νιώσουμε αυτή τη μαγεία να πλημμυρίζει και τη δική μας καρδιά, και το δικό μας σπιτικό. Αν όχι όλα, μπορούμε να κάνουμε κάποια από τα παρακάτω :

- Να επισκεφτούμε κάποιον που μένει σε απομακρυσμένη περιοχή και ξέρουμε ότι δεν έχει το μέσο ή την οικονομική δυνατότητα να έρθει σε εμάς.

- Να επισκεφτούμε τη γιαγιά και τον παππού ή τους ηλικιωμένους θείους στο χωριό ή, ακόμα καλύτερα, να τους φιλοξενήσουμε στο σπίτι μας τις μέρες των γιορτών.

- Να πάμε με τους ηλικιωμένους συγγενείς μας, που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα μόνοι τους, στην εκκλησία και να ψάλουμε όλοι μαζί τα χριστουγεννιάτικα τροπάρια.

- Να κλείσουμε την τηλεόραση και να περάσουμε ένα ολόκληρο απόγευμα παίζοντας επιτραπέζια ή ηλεκτρονικά παιχνίδια ή διαβάζοντας παραμύθια με τα παιδιά μας.

- Να δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά το δικό μας ομαδικό παιχνίδι.

- Να κάνουμε όλοι μαζί χριστουγεννιάτικες  ζωγραφιές και στολίδια.

- Να ψήσουμε τα δικά μας γλυκά για να μοσχομυρίσει το σπίτι.

- Να χαρίσουμε τα γλυκά που εμείς φτιάξαμε (και πέτυχαν!) σε συγγενείς και φίλους.

- Να κάνουμε ένα δώρο σε κάποιον που ξέρουμε ότι πραγματικά το χρειάζεται.

- Να χαρίσουμε παιχνίδια ή ρούχα (αν όχι καινούρια, τουλάχιστον καθαρά και περιποιημένα) σε ένα παιδί που ξέρουμε ότι οι γονείς του δεν έχουν τη δυνατότητα να του πάρουν.

- Να χαρίσουμε το χρέος που μας οφείλει κάποιος που ξέρουμε ότι θα περάσει δύσκολα Χριστούγεννα.

- Να κάνουμε κάποια από τα ψώνια μας στο μαγαζάκι της γειτονιάς που ξέρουμε ότι δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα/ ότι έχει μια οικογένεια να θρέψει.

- Να καλέσουμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι όλους αυτούς που αγαπάμε και δεν έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε συχνά.

- Να καλέσουμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τα άτομα που ξέρουμε ότι θα περάσουν μόνα τις γιορτές (και να τους κάνουμε κι ένα δωράκι, όπως και στους άλλους καλεσμένους!)

- Να κρατήσουμε μια καλή μερίδα από το χριστουγεννιάτικο φαγητό για το γείτονα ή το γνωστό που ξέρουμε ότι θα περάσει τα Χριστούγεννα μοναχικά και φτωχικά.

- Να πάμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που μας κάλεσαν φίλοι και συγγενείς που δεν βλέπουμε συχνά.

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα πράγματα που θα δείξουν την αγάπη και τη συμπόνια μας στους άλλους και θα φέρουν τη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα μας. Ακολουθήστε την καρδιά σας και αποκλείεται να κάνετε λάθος.

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασιλικός και λαογραφία

Φυτό της οικογένειας των χειλανθών, πολυετές, με φύλλα και άνθη εξαιρετικά εύοσμα, ο «ώκιμος ο βασιλικός» είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό φυτό, αγαπητό στις νοικοκυρές, που φροντίζουν να έχουν τουλάχιστον μια γλάστρα του στον κήπο ή το παράθυρό τους. Πλατύφυλλος, σγουρός ή σαραντάφυλλος θεωρείται από το λαό το σύμβολο του έρωτα και της αιώνιας αγάπης, μα και θυμητικό υποσχέσεων και όρκων που δόθηκαν: «Βασιλικέ μου της βραγιάς και κρίνε μου του δάσους άχου, εγώ, πουλάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω. Στο παραθύρι που ‘σαι εσύ βασιλικός δεν πρέπει γιατ’ είσαι συ ο βασιλικός κι οπ’ έχει μάτια ας βλέπει. Βασιλικό και ρόζμαρι κι ανθό του γλυκανίσου ο έρωτας τα μάζεψε κι έκαμε το κορμί σου.» Ο βασιλικός έχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και χάρη στην συμμετοχή του στη χριστιανική εκκλησιαστική λατρεία. Βασιλικό βυθίζει ο ιερέας στον αγιασμό για να ραντίσει τους πιστούς, σε κλωνάρια βασιλικού τοποθετείται και ο σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Σταυρού, αφού το αρω

Πλάτανος και λαογραφία

Ο πλάτανος είναι ο βασιλιάς του ελληνικού φυτικού βασιλείου. Είναι δέντρο φυλλοβόλο, μακρόβιο, υγρόφιλο και με μεγάλη ανάπτυξη, τόσο σε ύψος (μέχρι 70 μέτρα) όσο και σε περίμετρο κορμού (μέχρι 12 μέτρα). Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Πλάτανος ήταν αδελφή δύο πελώριων γιγάντων, των Αλωάδων, και κόρη του Ποσειδώνα. Αγαπούσε πολύ τους αδελφούς της και όταν εκείνοι πέθαναν,  από τη θλίψη της, μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Αναφορές στον πλάτανο έχουμε ήδη από την ομηρική εποχή, με την Ωραία Ελένη να αναπαύεται στη σκιά ενός πλάτανου, το Μενέλαο να φυτεύει την Μενελαΐδα πλάτανο στις Καρυές και τον Αγαμέμνονα να θυσιάζει κάτω από τον πλάτανο της Αυλίδας. Ιστορικός είναι και ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Κω, που πίστευαν ότι διατηρούνταν από την εποχή που ο Ιπποκράτης δίδασκε την Ιατρική στο Ασκληπιείο. Στην Τουρκοκρατία πολλοί πλάτανοι της χώρας έγιναν γνωστοί από τη χρήση τους από τους Τούρκους για τον απαγχονισμό των Ελλήνων αγωνιστών, όπως ο πλάτανος του Αλή Πασά στα Γιάννενα,

Τα πιο... ανοιξιάτικα Χριστούγεννα!

Ήταν μία ΥΠΕΡΟΧΗ ημέρα!  Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Βριλησσίων τα είχε όλα: παιδικά εργαστήρια, φαγητό και ζεστό κρασί, παιχνίδι, χορό, Άγιο Βασίλη, μικρούς πιανίστες με μεγάλο ταλέντο, λαχειοφόρο αγορά, χριστουγεννιάτικο bazaar, έναν καταπληκτικό ήλιο, χαρά και πολλά χαμόγελα.  Ο ανοιξιάτικος καιρός μας έκανε το χατήρι. Όλα κύλησαν καλά και η συμμετοχή παιδιών και γονέων ήταν μεγάλη.  Το προαύλιο του σχολείου γέμισε τραπέζια φαγητού, Dj Set (ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξανδρο Χέντον), facepainting με την ευγενική χορηγία της Oriflame , χορευτές με την καθοδήγηση χορεύτριας από το Planet , ρεσιτάλ πιάνου από τον Χρήστο Γαλίτη και τους μαθητές του και κάλαντα από τους μαθητές του σχολείου.  Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων κάναμε τις αγορές μας από το Χριστουγεννιάτικο Bazaar.  Στον 1ο όροφο του σχολείου οι αίθουσες γέμισαν δραστηριότητες και εργαστήρια: - Αγώνες σκάκι με την καθοδήγηση του Στάθη Γαζή - Ρομπο